Left top
Lars Scholten
Lars Scholten
lars_01
Terra Infra
lars_02
Terra Infra: elevator
 
  lars_03
Terra Infra: lava
lars_04
Terra Infra: sewer
back
Terug
SubSurface News Subsurface event info Subsurface Philosophy SubSurface Supervision SubSurface Participants Sponsoren Pers dossier
Minibio: Lars Scholten

Lars Scholten (1978) begon zijn multimedia carrière op Het Grafisch Lyceum Amsterdam. Hoewel hij toen al sterk werd aangetrokken door CGI (Computer-generated imagery) studeerde hij uiteindelijk af in typografie. Hij werkte enkele jaren voor verscheidene Multimedia bedrijven zoals CD-One, PDI , DocData, Kluwer en Disk@d. Tijdens deze periode sleep hij zijn vaardigheden als multimedia duizendpoot op het College of MultiMedia in Amsterdam. De grootste uitdagingen vond hij in 3D animatie, een vakgebied dat in zijn latere carrière een prominente rol zou gaan spelen.

Tegenwoordig werkt Lars als freelance vormgever (CyBear) voor bekende en minder bekende bedrijven. 'Hoewel bedrijven als ING, KLM of Samsung leuk op je c.v. staan leveren ze niet de projecten waar je echt op los kan gaan. Het zijn vooral de klussen voor kleinere partijen waar je een vibe voelt met de mensen achter de dienst of het product. Hier kan je lat hoger leggen en je kennis verbreden. Het project Sub-Surface is wat dat betreft een verademing'.

In 2005 werd Lars door het College of MultiMedia uitgenodigd om in te vallen als trainer voor de cursus 3D producer. Tijdelijk werd permanent. Het is een functie die hij tot de dag vandaag met plezier invult. 'Ik ben zelf mijn grootste leerling. Mijn studenten weten zich in situaties te manoeuvreren of vragen te stellen die je forceren buiten je gebruikelijke workflow te denken. Aan hen heb ik mijn huidige kennis-niveau te danken, en ook de domper die daar mee samen gaat. Hoe verder je komt in dit vakgebied, hoe meer er mogelijk blijkt. 3D animatie is als een doos van Pandora. Je leert dat je nooit alles tot in de puntjes zal kunnen beheersen. Ik kan mij voorstellen dat kunstenaars in hun ontwikkeling tegen het zelfde probleem botsen. Het overwinnen van deze frustratie en vol gas durven geven met de middelen die je hebt is volgens mij een basis voor uitstekende kunst'.

 

Lars werd door Maxon (de makers van Cinema 4D) als een van de eerste in Nederland gecertificeerd als Maxon Certified Trainer. Tegenwoordig geeft hij voor Mediamachine presentaties in het 3D animatie pakket Cinema 4D op congressen als FITC en Infographics 2010.

In zijn vrije tijd werkt hij aan een sci-fi thriller trilogie onder de titel 'Loosejaw'. Met een veeleisende freelance carrière schrijft hij vooral in de avonduren met de hulp van James Keenan, Yoko Kano, Jasmine Yee en Serj Tankian.

Op initiatief van Rick Keijzer besloot hij om mee te helpen het door zijn vriend Jaap Schoen bedachte concept van Sub-Surface eind 2009 nieuw leven in te blazen.

De Video installatie van Lars op SubSurface is gebasseerd op gedichten van Rini Brakkee.

 

 
rightSideTop