Left top
Ank Daamen
Ank Daamen
Ank_01
zonder titel
 
  Ank_02
zonder titel
back
Terug

SubSurface News Subsurface event info Subsurface Philosophy SubSurface Supervision SubSurface Participants Sponsoren Pers dossier
Minibio: Ank Daamen (1984), beeldend kunstenares Onder het oppervlak.

Ik richt me in mijn werk bijna uitsluitend op lichamen, gestaltes en vormen die hier vanaf stammen. In een zeer gevarieerde reeks disciplines (tekenen, schilderen, fotografie, etsen, video, performance) werk ik aan het zichtbaar maken van de poëzie van het dagelijks leven. Ik zoek het persoonlijke in het universele en het universele in het persoonlijke, in mijn werk komen deze samen. Sinds mijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld academie (2007), afdeling beeldende kunst, werk ik naast mijn eigen beeldend werk geregeld samen met theaterregisseuses en andere kunstenaars.
Het opzoeken van samenwerking met mensen uit het theater is een gevolg van het gebruik van het fysiek binnen het theater, het lichaam als basiselement voor een kunstwerk. Eerder maakte ik concepten, beelden, voorstellingen en publiciteitsbeelden voor de voorstellingen en kunstwerken; Tot de Wereld van Merel de Groot, Het verdwalen in kaart van Lotte van den Berg, Het oor van Maria van Wanda Eyckerman, AutoAuto van Ariadna Rubio, Los van Natascha Schulte.

Wij plaatsen onszelf in de wereld door middel van contact met anderen. Onze cultuur is sterk gericht op het Zelf. Er is hierdoor een tendens ontstaan die blijk geeft van weerstand tegen de aanwezigheid van anderen, zeker als deze anderen niet oorspronkelijk uit een individualistische cultuur komen. De vraag hoe we samen kunnen gaan wordt steeds prominenter. Ik ben er, de ander is er ook. In mijn werk concentreer ik me op het basale menselijke verlangen naar contact, de ervaring van eenzaamheid, intimiteit, het eigen lichaam, het afsluiten en het samengaan. Er is een voortdurende beweging gaande tussen mensen, een beweging van ruimte geven en nemen. Er bestaat geen vaccuüm, wanneer je zelf niet de ruimte inneemt wordt deze opgevuld door anderen.

Hierin sluit mijn werk aan bij het overkoepelende thema Subsurface: in mijn werk wordt het ontastbare zichtbaar.

 

 
rightSideTop